Daar word ik zo moe van…..

garfield

 

Ik denk dat het één van de meest gehoorde klachten van MS is : vermoeidheid. Hoe ik daar zo bij kom? Misschien omdat ik probeer om in de laatste week van de vakantie nog heel veel leuke dingen te proppen. Misschien ook wel omdat ik een interessant artikel las over MS en vermoeidheid. Een stuk wat heel duidelijk probeert uit te leggen wat eigenlijk niet uit te leggen is.

Hoe leg je aan een gezond iemand uit dat je soms ’s morgens al te moe bent om op te staan. Dat je de ene dag ‘huppelend’ door komt en de andere dag te moe bent om een stap te zetten. Sterker nog, dat dat binnen 1 dag ook gewoon kan wisselen. Het advies is dan vaak, ga ff slapen. Goed bedoeld advies, maar het helpt vaak niet. En dat is voor iedereen moeilijk te begrijpen.

Op het ogenblik loopt er een groot onderzoek naar MS en vermoeidheid. (trefams) . Hiervoor heb ik heel wat testjes gedaan, vragenlijsten ingevuld en looptesten gedaan. Het maakte me wel bewust van het feit dat de vermoeidheid een behoorlijke stempel drukt op alles wat je doet en hoe ik me op een dag voel. Ik hoop heel erg dat door dit onderzoek er meer duidelijkheid komt.

Hieronder staat de link naar het artikel wat ik bedoelde. Als je meer wilt weten zou ik het zeker doorlezen.

http://leven-met-multiple-sclerose-ms.plazilla.com/de-intense-vermoeidheid-van-multiple-sclerose-ms

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie jat mijn lepels * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.