Wat is MS…

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is op jonge tot volwassen leeftijd één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Het is dus géén spierziekte zoals vaak wordt gedacht.

MS treft ons allemaal. In Nederland hebben meer dan 16.000 mensen MS, jaarlijks komen hier 350-400 mensen bij en 94% van de Nederlanders kent wel iemand met deze ziekte.

Toch kennen veel mensen het ware gezicht van MS niet. Doembeelden over MS, zoals de rolstoel en overlijden, overheersen nog steeds. MS betekent NIET automatisch afhankelijkheid en gebruik van de rolstoel. MS lijdt NIET tot de dood. MS is GEEN spierziekte, maar een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Diversiteit staat centraal, want geen twee mensen met MS hebben dezelfde klachten. MS is een ziekte met verschillende gezichten.

Twee uitersten
Er zijn mensen met MS die maar heel soms last hebben van MS. In deze periode(n) ervaren zij bijvoorbeeld wazig zicht en vermoeidheid. Zij leven vrijwel klachtenvrij. Ongeveer 10% van alle mensen met MS heeft deze milde vorm – MS is voor de buitenwereld dan eigenlijk niet zichtbaar.

Daar staat tegenover dat er mensen zijn die binnen enkele jaren de mobiliteit verliezen. Zij ervaren bijvoorbeeld ook incontinentie, spasmen en veel cognitieve problemen. Ongeveer 10% van alle mensen met MS heeft deze progressieve vorm van MS.

80% van alle mensen met MS hebben een beloopsvorm die binnen deze twee uitersten valt.

Oorzaken
MS komt tweemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de ziekte openbaart zich bij vrouwen vaak op een jongere leeftijd dan bij mannen. Meestal tussen de 20 – 40 jaar. Maar, kinderen kunnen ook MS krijgen.

Er is geen specifiek MS gen dat doorgegeven kan worden, maar bepaalde variaties in het DNA die met MS te maken hebben, zijn wel door te geven. MS wordt dan wel als geen overerfbare ziekte gezien, maar het DNA staat ook niet los van de ziekte. In sommige families kan hierdoor MS vaker voorkomen, terwijl er ook veel families zijn waarbij een enkele persoon MS heeft.

Een andere mogelijke factor die een rol kan spelen bij MS is geografie. MS lijkt veel voor te komen in Noord-Amerika, Australië en West-Europa en vrijwel niet in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Onderzoekers bekijken hierdoor omgevingsfactoren als mogelijke oorzaken, zoals de invloed van vitamine D (zonlicht), voedsel, aanwezige virussen en hygiëne op MS.

De exacte oorzaken van MS zijn onbekend. Hierdoor is het lastig om een genezend medicijn te vinden voor MS. Op dit moment bestaan er alleen middelen die het ziekteproces afremmen, aanvallen stoppen of symptomen bestrijden. Maar juist door dat diverse karakter van de ziekte, is de werking van die middelen per persoon verschillend en moeilijk te voorspellen.

Voor meer info…

http://www.msweb.nl/wat-is-ms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie jat mijn lepels * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.